În data de 3 aprilie 2020, Vasile Manole, fondator al Școlii Naționale Românești Online, a acordat un interviu telefonic celor de la EBS Radio Cluj.  Discuția a avut loc pe tema strategiei de apărare împotriva Covid-19 în Cehia, una de succes de altfel.

La sfârșitul acestei discuții a fost amintit și proiectul SNRO, văzut ca ”platforma care va uni în idealuri și în spirit întreaga diaspora”. Aceasta este prima menționare publică a Școlii Naționale Românești Online, care ne bucură și ne dă speranța că vom dobândi, odată cu stabilizarea proiectului, recunoștința dorită, încet, cu pași mici, dar siguri.

De asemenea, cei de EBS Radio au creat un articol, publicat pe 4 aprilie 2020, despre modelul ceh privind prevenția și măsurile luate împotriva noului Coronavirus, care conține și interviul integral cu Vasile Manole. Redăm mai jos textul integral al celor de la EBS Radio Cluj:

AUDIO | „Eu Cos”. Vasile Manole, IT-ist român stabilit la Praga, despre „modelul ceh”

Postat in 4 aprilie 2020

Vasile Manole, un IT-ist român stabilit la Praga, a vorbit la EBS Radio despre cum au manufacturat cehii 10 milioane de măști de protecție în numai 3 zile.

Stabilit de aproape două decenii în Cehia, Vasile Manole, a vorbit la EBS Radio despre „modelul ceh”, și despre cum a ajuns acesta un etalon mondial al prevenției în contextul pandemiei

„În momentul în care autoritățile au început să activeze acel plan de autoapărare s-a întâmplat un lucru care a condus la o efuziune socială amplă. Inițial, exact ca în toate celelalte țări afectate de virus, nici în Cehia nu existau suficiente măști de protecție. Cele existente au fost drenate către spitale, iar nevoia societății de noi măști de protecție a fost suplinită și acoperită printr-o campanie civică de proporții intitulată, extrem de sugestiv: ‘Eu Cos’. Ei bine, la capătul acestei campanii, puternic sprijinită de către autorități și de către societatea civilă, au fost cusute acasă, în regim privat, de către populația cehă, undeva în jur de 10 milioane de măști. Asta în condițiile în care populația Cehiei se apropie de 11 milioane de locuitori”, a spus Vasile Manole.

Acesta a mai vorbit și despre alte măsuri pe care guvernul de la Praga le-a promulgat în efortul de a zădărnici răspândirea coronavirusului.

„Cehii s-au mobilizat exemplar în efortul lor comun de a limita numărul îmbolnăvirilor și al deceselor. Campania ‘Eu Cos’ a fost continuată și de alte acțiuni de promovare a prevenției cum a fost, de pildă, o campanie din mediul online intitulată ‘Eu te protejez pe tine, Tu mă protejezi pe mine’, prin care era încurajată purtarea măștilor”, a mai spus Vasile Manole.

Urmăriți aici interviul integral pe care Vasile Manole i l-a acordat lui Tudor Runcanu

Click pentru sursă articol EBS. Mulțumim, EBS Radio Cluj pentru oportunitatea oferită!

Similar Posts

Lasă un răspuns