Regulamente!

Școala Națională Românească Online -
Regulamente

Introducere

Această pagină conține regulile și regulamentele după care funcționează comunitatea noastră. Am încercat să ne inspirăm de la alte comunități care au convins înaintea noastră și să adaptăm nevoilor proiectului nostru. Modelele noastre au fost comunitatea  celor de la Code for Romania și comunitatea celor de la Gazeta sporturilor.   

Regula ZERO

Principala regulă impusă de administratorii acestui proiect, Regula ZERO.

FĂRĂ POLITICĂ, DOAR EDUCAȚIE !

Explicația este simplă, acesta este un proiect care își propune să facă educație, de aceea va exista ZERO TOLERANȚĂ față de cei care doresc sau încearcă să facă politică în cadrul acestei comunități.

Codul de Conduită

Comunitatea SNRO își propune ca toate evenimentele, forumurile și activitățile comunității, să reflecte următoarele:

1. Reprezintă un mediu sigur și respectuos pentru toți participanții.

2. Reprezintă un mediu în care toți oamenii se pot exprima liber.

3. Fiecare contribuție este valoroasă în felul ei. Respectăm calitățile, ideile și contribuția fiecăruia.

4.Nu presupuneți că toată lumea are aceeași experiență. Încurajați întrebările și răspundeți acestora.

5. Găsiți o manieră în care oamenii pot fi productivi cu calitățile și competențele pe care le au (tehnice sau nu) și energia fiecăruia.

6. Folosiți exprimări ca “da/și”, în loc de “nu/dar”.

7. Încurajați membrii și participanții să asculte pe cât de mult vorbesc.

8. Încercați să construiți instrumente(cursuri) accesibile publicului. Vor fi prioritare activitățile care sunt în avantajul utilizării de către publicul larg în defavoarea celor individuale, private.

9. Depune eforturi pentru a se asigura de buna reprezentare a comunității în procesul de planificare, design și implementare a soluției tehnice. Acest lucru include încurajarea participării femeilor, minorităților și grupurilor în mod tradițional marginalizate.

10. Implică în mod activ în procesul de luare a deciziilor grupurile din comunitate și acelea care au expertiză pe subiectul în discuție.

11. Se asigură că relațiile și conversațiile dintre membrii comunității, reprezentanții autorităților platformei și partenerii comunității rămân respectoase, promovează participarea și productivitatea.

12. Asigură un mediu în care oamenii nu sunt supuși discriminării sau hărțuirii.

Școala Națională Românească Online(SNRO) este o organizație non-partizană, apolitică, și nu se va asocia cu niciun partid politic.

SNRO dezvoltă un produs informatic educațional. Niciun contribuitor nu este proprietarul proiectului la care a contribuit conform ”Angajamentului de participare”. 

SNRO își rezervă dreptul de a cere oricui nu respectă această politică să nu mai participe în cadrul activităților, evenimentelor și forumurilor rețelei sale

Politica Anti-Hărțuire 

Această politică anti-discriminare este bazată pe exemplul politicii de pe Geek Feminism wiki, creată de către Ada Inițiative și alți voluntari.

Această politică este bazată pe o serie de alte politici, care include: Politica anti-hărțuire Ohio LinuxFest, scrisă de către Esther Filderman și Beth Lynn Eicher, și proiectul Con Anti-Hărțuire. Mary Gardiner, Valerie Aurora, Sarah Smith și Donna Benjamin au generalizat aceste politici și au adăugat materiale de suport. Mai mulți membri ai LinuxChix, Geek Feminism și alte grupuri au contribuit la aceast document.


Toate activitățile, evenimentele și forumurile comunității SNRO, precum și toți membrii, prezentatorii și participanții se obligă să respecte prezenta Politica Anti-Hărțuire.

În plus față de faptul că evenimentele organizate de către noi se vor supune principiilor menționate în acest document, SNRO va realiza parteneriate și se va asocia doar cu grupuri care respectă aceeași politică anti-hărțuire și anti-discriminare și în relație cu membrii și participanții săi. Sponsorii și partenerii se supun de asemenea politicii anti-hărțuire.

 1. SNRO își propune să ofere un mediu fără hărțuire și fără discriminare, pentru toată lumea, indiferent de gen, identitate de gen și expresie, orientare sexuală, dizabilitate, aspect fizic, greutate, rasă, religie etc. 
 2. Nu tolerăm sub nicio formă agresarea membrilor, participanților și partenerilor. 
 3. Limbajul și imaginile cu tentă sexuală nu sunt potrivite pentru niciun eveniment și nicio activitate a comunității SNRO, inclusiv prezentările.
 4. Oricine nu respectă aceste politici poate fi exclus din toate activitățile, evenimentele și forumurile comunității, de către organizatorul de eveniment sau administratorul forumului.

SNRO va publica acest Cod de Conduită și Politica Anti-Discriminare pe site-ul nostru și pe orice alt forum pe care îl vom folosi. De asemenea, acestea vor fi publicate pe paginile de înregistrare ale tuturor evenimentelor și se va face, de asemenea, referire la ea în e-mail-urile către membri și participanți la evenimente.

Discriminarea include, dar nu se limitează la: 

 • comentarii jignitoare scrise sau verbale referitoare la gen, identitate de gen și expresie, orientare sexuală, dizabilitate, aspect fizic, greutate, rasă, religie 
 • imagini sexuale în spații publice 
 • intimidare intenționată 
 • urmărire
 • fotografiere sau filmare hărțuitoare
 • contact fizic nepotrivit
 • aluzii sexuale
 • excludere
 • limbaj sau acțiuni care dovedesc condescendență.

Discriminarea include, dar nu se limitează la:

 • tratamentul incorect și dăunător aplicat diferitelor categorii de oamenii, în special pe criterii ce țin de rasă, naționalitate, vârstă, sex, orientare sexuală, dizabilități, aspect fizic, religie etc.

Dacă un participant prezintă comportament de discriminare sau hărțuire, organizatorii pot lua orice măsură consideră potrivită, inclusiv să avertizeze persoana în cauză sau să o exclude din activitățile, evenimentele și forumurile comunității noastre.

Dacă sunteți hărțuit și/ori discriminat sau dacă observați că altcineva este hărțuit și/ori discriminat, sau dacă aveți alte îngrijorări, vă rugăm să contactați imediat un membru al SNRO sau un administrator al forumului. Pe aceștia îi puteți contacta la [e-mail și număr de telefon al organizatorului/administratorului]. Staff-ul evenimentului și administratorii forumului vor fi bucuroși să vă ajute să contactați personalul de Securitate al hotelului/spațiului respective sau al autorităților locale competente sau să ofere alt fel de sprijin celor afectați de acte de hărțuire, pentru ca aceștia să se simtă în siguranță pe toată perioada evenimentului.

Dacă nu puteți contacta un organizator al evenimentului sau un administrator al formului sau este o situație de urgență, vă rugăm să sunați la 112 și/sau să vă îndepărtați de situație.

Puteți, de asemenea, contacta SNRO în legătură cu acte de hărțuire la adresa administrator@snro.eu. Puteți folosi modelul de e-mail de mai jos. 

Membrii SNRO sunt de acord cu faptul că nu sunt întotdeauna în poziția de a evalua o situație dată, ca urmare a numărului de evenimente și a faptului că echipa noastră nu este întotdeauna prezentă. Totuși, suntem încrezători că prin oferirea acestor linii directoare creăm o comunitate care aderă voluntar la aceste valori și poate crea un mediu incluziv și prietenos pentru toată lumea.

Prețuim participarea voastră și sperăm că prin comunicarea acestor așteptări de la început și în mod deschis, ne putem bucura cu toții de un mediu non-agresiune.

Model de e-mail pentru raportarea situațiilor de hărțuire

SUBIECT: Alertă Siguranța SNRO la [Numele Evenimentului] Vă scriu deoarece am fost supus unui act de agresiune la un eveniment al comunității SNRO, (nume, loc, data evenimentului). Datele mele de contact sunt: ___, ___, … Vă mulțumesc.

Regulament pentru comentarii

1. Limbaj

Folosiți un limbaj civilizat. Cuvintele și expresiile licențioase pot fi moderate, indiferent dacă introduceți în comentariu cifre, simboluri, semne de punctuație ș.a.m.d.

2. Conținut

– Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face. Dacă un mesaj conține lucruri pe care nu le-ați spune cuiva în față sau pe care nu ați vrea să le auziți de la altcineva, e un semn că probabil nu ar trebui să îl postați.

– Un spațiu liber e un spațiu sigur. Nu vor fi tolerate discursul urii și instigarea la violență.

– Descurajăm propagarea intoleranței. Nu vom permite victimizarea ori denigrarea unor persoane sau grupuri pe baza criteriilor care includ, dar nu se limitează la: rasa sau etnia, identitatea de gen, orientarea sexuală, țara sau regiunea de origine, religia, boli sau dizabilități, statutul social sau economic . La acest capitol pot intra, printre altele: epitetele înjositoare, afirmațiile care dezumanizează, care instigă la discriminare sau care proclamă inferioritatea unui grup sau a unei persoane, în virtutea apartenenței la grupuri care sunt definite după criteriile sus-menționate sau după alte criterii.

– Discutăm și combatem, nu atacăm gratuit. Ne plac dezbaterile și nu ne deranjează comentariile critice sau ironice. Totuși, atacurile dure la persoană, tentativele de intimidare, amenințările sau hărțuirea unor utilizatori sau a altor persoane (precum autorii articolelor, personalități publice ș.a.) creează un mediu toxic. Comentariile de acest fel vă expun la riscul moderării, ștergerii sau blocării(banare).

– Dacă trollați(agitați spiritele) puteți fi blocați. Utilizatorii care postează în mod repetat conținut abuziv, folosind un limbaj vulgar și/sau agresiv, ce pare destinat să inflameze, își asumă faptul că mesajele lor pot fi moderate ori șterse și că ID-ul poate fi banat temporar sau permanent.

– Nu permitem reclame și spam. Comentariile identificate ca atare pot fi șterse. Postarea repetată a unor astfel de comentarii poate atrage blocarea temporară sau permanentă a utilizatorului.

– Exprimați-vă, dar lăsați loc și pentru alții. !!! Vă rugăm să nu postați același comentariu de mai multe ori!!! Chiar dacă mesajul nu încalcă regulile, publicarea repetată a acestuia poate atrage ștergerea lui și chiar blocarea temporară sau permanentă a utilizatorului. Modificarea unui cuvânt sau a unor cuvinte fără ca acest lucru să schimbe semnificativ conținutul mesajului nu garantează că acesta va fi publicat mai mult de o dată sau de două ori.

– Comentariile trebuie să respecte legea, inclusiv legislația privind proprietatea intelectuală. Instigarea la activități ilegale nu e permisă și duce automat, fără avertisment, la blocarea definitivă a utilizatorului de a mai posta comentarii pe platforma SNRO.

– Vă rugăm să nu postați informații personale despre alte persoane(utilizatori și nu numai) și să nu colectați sau salvați informații despre ceilalți utilizatori. Pentru a proteja dreptul la o viață privată, putem aplica măsuri precum moderarea și blocarea. Recomandăm, de asemenea, să nu postați informații personale despre dumneavoastră.

– E important pentru noi să vă puteți exprima opiniile și să transmiteți informații. Vă încurajăm totuși să comentați cu discernământși să nu faceți acuzații pe care nu le puteți proba. Comentariile ce conțin acuzații grave care nu sunt dovedite ca fiind adevărate și pentru care nu există indicii rezonabile că ar putea fi adevărate pot fi moderate.

Ne rezervăm dreptul de a bloca temporar sau permanent un utilizator care încalcă în mod grav și/sau repetat regulile comunității.

3. Accesul la comentarii

Pe platforma educațională SNRO funcționează un sistem de suspendare graduală a utilizatorilor care încalcă în mod repetat regulile jocului. Iată despre ce este vorba:

– La fiecare comentariu care au încălcat regulile comunității (comentarii moderate), utilizatorul nu va mai putea posta niciun comentariu timp de 24 ore(max.3).

– La trei blocări de la comentarii de 24 de ore pentru încălcare regulilor comunității (comentarii moderate), utilizatorul nu va mai putea posta niciun comentariu timp de 7 zile(maxim o singură dată).

– După blocarea de 7 zile pentru încălcarea regulilor comunității (comentarii moderate), utilizatorul nu va mai putea posta nici-un comentariu pe platforma SNRO în cazul în care acesta recidivează, urmând ca accesul la comentarii să fie blocat pe termen nelimitat sau definitiv .

– La fiecare 10 comentarii postate de același utilizator în mai puțin de 60 de secunde (spam), utilizatorul nu va mai putea posta niciun comentariu pe termen nelimitat.

4. Ce se poate întâmpla cu comentariile?

– Prin postarea unui comentariu, vă angajați să respectați regulile pe care le-am stabilit în această pagină. În caz contrar, comentariile pot fi moderate (prin eliminarea cuvintelor / frazelor nepotrivite, cu *** sau prin alte metode) ori șterse. 

– Conținutul comentariilor, sursa lor și toate informațiile despre autorul acestora pot fi folosite în scopuri editoriale. 

– Prin completarea datelor personale pentru autentificarea pe platformă, vă dați acordul ca datele dumneavoastră cu caracter personal (adresă de email, IP)  să fie stocate și prelucrate de proprietarul site-ului exclusiv pentru asigurarea funcționării optime, moderarea și îmbunătățirea secțiunii de comentarii. 

– Prin publicarea unui comentariu, ne acordați permisiunea să folosim conținutul și informațiile aferente. Astfel, acordați proprietarilor acestei platforme o licență irevocabilă, permanentă, globală și sublicențiabilă pentru a reține, stoca, reproduce, traduce, modifica, șterge, publica, distribui, crea produse derivate din aceste informații, sub orice formă, prin orice mediu sau tehnologie existentă sau care va fi dezvoltată ulterior.

Mulțumim pentru înțelegere și vă dorim multă inspirație în comentariile dumneavoastră.

!!! Avertisment !!!

Vă rugăm să țineți cont de faptul că aceste reguli pot fi actualizate și de aceea trebuie verificate periodic.

Ultima actualizare: niciodată