Știați că România oferă o multitudine de curiozități când vine vorba despre peisajele geografice unice de care dispune. Iată mai jos o mică serie:

 •  Peștera de la Mânzălești (Subcarpații Buzăului – vezi imagine) este cea mai mare peșteră din sare din Europa și a doua în lume, cu o lungime de 1.337 metri. Este parcursă de două pâraie și printre alte atracții de interes științific, oferă o varietate de formațiuni divers colorate.
 • Marea Neagră este unică pe Terra datorită celor două straturi de apă total diferite pe care le conține: la suprafață apă mai dulce, iar la adâncime apă sărată.
 • Muntele Ceahlău (numit și muntele Pion) este considerat „muntele sfânt” al creștinilor, asemenea muntelui Athos din Grecia. Mănăstirea ortodoxă Schitul se află aici la 1.800 m, fiind mănăstirea construită la cea mai mare altitudine din lume.
 • Iași este orașul în care s-a înființat prima grădină botanică din România, în anul 1865, de către profesorul universitar Anastasie Fătu (1816-1886). Este situată pe dealul Copoului, iar fondatorul a reușit să cultive aici 2.500 specii de plante.
 • Defileul Porțile de Fier este cel mai lung din Europa (aproximativ 140 km). Ca localizare, defileul are la nord România, iar la sud Serbia. Aici Dunărea separă Munții Carpați de Balcani.
 • „Vulcanii noroioși” reprezintă una dintre cele mai interesante rezervații mixte (geologică şi botanică), cu o suprafață de 30 ha. Este vorba despre un fenomen spectaculos rar întâlnit pe planeta noastră. Acești „vulcani” denumesc formațiunile create de gazele naturale ce provin de la peste 3.000 de metri adâncime. Ele împing la suprafață apa din pânza freatică amestecată cu argilă. Nămolul format are forma unei paste fluide de culoare alb-gri sau brun-cenușie și se usucă în unele locuri la contactul cu aerul, formând niște structuri conice, asemănătoare unor vulcani. Sunt situați la Pâclele Mari și Pâclele Mici (cca. 12 km de Berca), în județul Buzău.
 • Brad este o localitate ce deține o colecție mineralogică cunoscută sub denumirea de Muzeul Aurului, fiind unicat în Europa. A fost fondată cu mai bine de 100 de ani în urmă, iar între timp exponatele au crescut la peste 2.000, provenind din țări de pe toate continentele. Demne de remarcat sunt exponatele cu aur nativ, originare din Munții Metaliferi (Carpații Occidentali).
 • Cascada Balea. Situata in masivul Fagaras intre varfurile Moldoveanu si Negoiu, ramne cea mai renumita cascada la peste … | Waterfall, Romania travel, Visit romaniaCascada Bâlea(vezi imagine) este cea mai mare cascadă în trepte din România, cu o cădere de 60 m. Este situată în Munții Făgărașului între vârfurile Moldoveanu și Negoiu, la peste 1.200 m înălțime.
 • Cel mai înalt copac din Europa este un brad, care se găsește în țara noastră, în Valea Arțagului (unul din afluenții Buzăului). Are peste 60 m înălțime.
 • Delta Dunării:  -este cea mai întinsă zonă compactă de stufăriș de pe Glob (suprafața acoperită de stuf: peste 400.000 ha)
  -are cele mai multe canale și lacuri;
  -găzduiește cea mai mare colonie de pelicani din Europa;
  -este totuși regiunea cea mai secetoasă din țară (se înregistrează anual 400-500 mm precipitații, temperatura medie anuală fiind cea mai ridicată din țară: 10-11°C).

Similar Posts

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments