Școala Națională Românească Online

Despre Noi

Școala Națională Românească Online

Logo_nou
Logo oficial - SNRO / autor Alexandru Vîlcu

 

Introducere

”Proiectul SNRO” sau Școala Națională Românească Online este o Platformă Web Educațională dedicată promovării valorilor românești în rândurile diasporei, cu vârste cuprinse între 10-18 ani. Platforma va pune la dispoziția studenților săi cursuri realizate de lectori voluntari care doresc să ajute copiii comunităților de români din diaspora să studieze Limba Română, Istoria și Geografia României, să aprofundeze la nivel de programă școlară valorile culturale și istorice românești.

Prezentare SNRO – organizare administrativă și cursuri

 Școala are doua departamente care veghează la bunul mers al actului educațional realizat de către aceasta:
 • administrativ
 • didactic

 
Departamentul Administrativ se divide la rândul său în două servicii:
 • Administrare: Administrator proiect/Tehnic și grafică
 • Secretariat: Relații cu publicul/ Social media/ Reclamații și sugestii
 
Departamentul Didactic cuprinde 5 catedre:
 • – Catedra de Limba Română
 • – Catedra de Istorie a României
 • – Catedra de Geografie a României
 • – Catedra de Educație Digitală
 • – Catedra de Educație Civică
 •  

Programa cursurilor SNRO

Programa școlară este realizată pe doua nivele de cursuri plus activități conexe în clubul școlii după cum urmează:
 • – primar / 10-14 ani
 • – gimnazial/14-18 ani
 • – activități conexe în Clubul SNRO
Cursurile Primare(patru cursuri):
 • – sunt cursuri create pentru nivelul de vârstă 10-14 ani
 • – sunt OBLIGATORII( patru cursuri)
 • – sunt cursuri de cultură generală
 • – sunt împărțite în următoarele discipline:
 1. 1 – Limba Română
 2. 2 – Istoria României
 3. 3 – Geografia României.
 4. 4 – Educație Digitală/Educație civică

Cursurile Gimnaziale( opt cursuri):
 • – sunt cursuri create pentru nivelul de vârstă 14-18 ani
 • – sunt OBLIGATORII( cinci cursuri)
 • – sunt LA ALEGERE( trei cursuri derivate)
 • – sunt cursuri de nivel școlar și preuniversitar
 • – sunt împărțite în următoarele discipline:
 •  
 1. 1 – Limba și Literatura Română
 2. 2 – Istoria României
 3. 3 – Geografia României
 4. 4 – Educație Civică
 5. 5, 6, 7 – Cursuri Derivate ( la alegere trei cursuri):

– Teatrul Românesc
– Filmul Românesc
– Muzica Românească Clasică
– Muzica Ușoară Românească
– Artele Plastice Românești
– Sportul Românesc
– Sportul Olimpic Românesc
– Fotbalul Românesc
– Jurnalismul Românesc
– Radio-ul Românesc

– și altele.

 

Activități conexe în Clubul SNRO:
– reprezintă activități suplimentare de studiu(laboratoare) online interactive prin colaborarea studenților SNRO la anumite proiecte conexe legate de școala.
– proiectele conexe SNRO care întregesc Platforma Web Educațională sunt:
 • * Biblioteca SNRO – o bibliotecă virtuală e-book cu titluri de autori români și internaționali.
 • * Videoteca SNRO – o colecție de materiale video proprii sau preluate de pe surse externe, care sa vină în * sprijinul actului educațional prestat de școala noastră.
 • * Muzeul Valorilor Românești – un muzeu virtual structurat în diferite galerii.
 • * Radio MStar România – un radio creat pentru studenții și lectorii SNRO cu transmisii zilnice din fiecare centru major al diasporei românești: București, Praga, Roma, Paris, Berlin, Madrid, Londra, Dublin și altele.
 • * Revista SNRO – o revistă online săptămânală care va fi redactată și editată de studenții și lectorii proiectului nostru. Revista va apărea săptămânal prin rotație, Limba și Literatura Română, Istoria și Geografia României.
 • * Bucătăria Românească – o secțiune specială unde vor fi prezentate rețete pentru mâncărurile tradiționale românești, ca la bunica acasă.

Ciclul Școlar SNRO – modul de desfășurare

Ciclul școlar nu are o perioadă determinată de timp. El este parcurs în funcție de capacitatea de învățare a fiecărui student și de dorința acestuia de a parcurge materialul de studiu .

Totuși el este structurat pe ani de studiu, semestre(două pentru fiecare an), cursuri, lecții și testări(de cursuri sau semestriale).

 

Vârsta minimă pentru a începe cursurile SNRO este de 10 aniNu există o vârstă maximă. Am mers pe considerentul ca toți studenții care vor urma cursurile SNRO vorbesc Limba Română, la nivel de conversație, din familie și este absolut necesar ca ei să înceapă cursurile SNRO cu un minim de cunoștințe de scriere și citire , indiferent de limbă (dacă scrierea se face folosind caractere latine). Pentru studenții cu vârste cuprinse între 10-14 ani, la înscriere trebuie acordul unui părinte datorită legislației europene privind prelucrarea datelor personale.

Vârsta afișată mai sus lângă cele doua nivele, primar și gimnazial, reprezintă nivelul de vârstă la care este prezentat materialul didactic din curs. Ele nu reprezintă o limită de vârstă pentru student.

Cele două nivele de cursuri sunt concepute în concordanță cu programa școlară din sistemul de învățământ românesc. Ele sunt concepute să nu poată fi absolvit un nivel de învățământ, dacă în prealabil nu ai absolvit nivelul precedent. Fiecare nivel trebuie absolvit, curs după curs, test după test, până la final.

Școala Națională Românească Online se consideră absolvită în momentul în care studentul a parcurs toate cursurile, obligatorii + la alegere, necesare absolvirii.

La final de absolvire Școala Națională Românească Online va acorda studenților săi o diplomă simbolică de absolvire (momentan).

Scopul nostru final este acela de a crea studentului SNRO o cultură generală solidă, de a insufla un sentiment puternic de apartenență la Națiunea Română și nu în ultimul rând de a completa studiile cu materii specifice Culturii Românești.

În final ne propunem ca în 5-10 ani de la inițierea proiectului să devenim Parteneri Oficiali al Ministerului Învățământului din România ca ÎNVĂȚĂMÂNT ALTERNATIV la învățământul oficia clasic. Ne propunem ca în final de ciclu școlar, studenții noștri să își poată încununa studiul cu o diplomă recunoscută oficial de autoritățile române.
 

Parteneri SNRO

”Proiectul SNRO” are dezvoltarea sa următoarele categorii de parteneri:
 • STUDENT – principala categorie, cea care beneficiază în mod direct de acest proiect și fără de care școala nu ar putea exista. La momentul în care scriu acest text cifrele oficiale date de Ministerul Pentru Românii de Pretutindeni, estimează că cifra românilor care trăiesc în diaspora este de 9,7 milioane de persoane( vezi sursa:
Dacă am lua în calcul că minim 1/3 din aceste persoane pot fi tineri cărora se poate adresa proiectul nostru, am avea în față un număr fabulos de persoane eligibile pentru poziția de Student cuprins între 3-3,2 milioane de persoane. Și acesta este doar un număr de început…

 

LECTOR – a doua categorie principală, datorită faptului că ei sunt realizatorii de cursuri după care se desfășoară studiul în școală. Lectorii sunt voluntari, studenți în viata reală la facultățile de Limba și Literatura Română, Filologie,Filozofie, Istorie, Geografie, Științe Politice, Jurnalism, Teatru și altele.

 

 • MEMBRI FONDATORI – sunt cele 100 de entități, persoane fizice sau juridice, care vor susține eforturile financiare de început al acestui proiect. De ce 100?… pentru că inițierea acestui proiect a fost în anul 2018, la 100 de ani de Românie Unită. Un număr ales în mod simbolic, dar care cu o contribuție minimă din partea celor implicați ar fi suficient pentru a porni cu succes acest proiect.
 •  
 • COLABORATORII SNRO – sunt persoanele publice care vor gira acest proiect cu propria imagine, persoane care ne vor ajuta la promovarea acestui proiect, atât în mediul public sau privat cât și în cel virtual online.
 •  

Strategie de dezvoltare SNRO

”Proiectul SNRO” are o Strategie de Dezvoltare definită pe o perioadă de maxim 10 ani.

În toată această perioadă proiectul trebuie să se dezvolte de la un Simplu Site Web Educațional la o Platformă Web Educațională și Culturală cu multiple funcționalități în online, ca o alternativă la sistemul de învățământ de stat clasic.

ETAPA I
Realizarea unui Site Web Educațional funcțional din punct de vedere tehnic – perioada de implementare – minim 3 luni/maxim 6 luni de la startul proiectului în mediul online.
 
 • *construirea unei Echipe Administrative pentru coordonarea site-ului formată din: 
  – Serviciul tehnic și video – grafică – maxim 4 persoane 
  – Serviciul de secretariat – maxim 3 persoane 
  – Departamentul Didactic – maxim 3 persoane perioada de implementare – maxim 6 luni de la startul proiectului în mediul online.

 • *realizarea Programei Școlare pentru cele doua nivele de studiu – maxim 1 lună din momentul terminării testelor tehnice la site
 • *realizarea Contentului pentru Cursuri, conform programei școlare stabilite – minim 1 an/ maxim 3 ani de la definitivarea programei școlare.

În prima etapă de dezvoltare se realizează site-ul de bază al viitoarei platforme și se stabilesc regulile și regulamentele de funcționare ale școlii.

 

ETAPA A II-A
Transformarea Web Site-ului Educațional în Platformă Web Educațională prin adăugarea la site a părților componente ce alcătuiesc CLUBUL SNRO.
Practic fiecare parte componentă reprezintă un site nou dedicat scopului dezvoltării și îmbunătățirii actului educațional realizat de SNRO.
Pentru această etapă se poate inițializa startul, chiar dacă Etapa I nu a fost definitivată.

Perioada de implementare – minim 3 ani/maxim 6 ani de la startul proiectului în mediul online.

ETAPA A III-A
Această etapă reprezintă perioada de stabilizare a proiectului, de consolidare a brandului creat și de implementare a unui parteneriat cu Ministerul Învățământului în urma căruia să fie recunoscută oficial diploma de absolvire a studenților noștri.
Perioada de implementare – minim 5-6 ani/maxim 10 ani de la startul proiectului în mediul online.
 

Strategie de promovare SNRO

Școala Națională Românească Online este un Proiect Web Educațional iar strategia sa de promovare este construită și dedicată exclusiv pentru mediul online.
Vor fi contactate și vom avea drept parteneri în strategia noastră de promovare, Asociațiile Românești din diaspora. Le vom trimite scrisori de intenție și detalii despre proiectul nostru alături de invitația de a se alătura acestui demers.
Un alt capitol important din strategia de promovare sunt campaniile Social media organizate pe rețelele de socializare: Facebook, Instagram, Twitter și altele.
 
Vor fi organizate campanii de promovare în radio și media în funcție de necesități. Trebuie avut în vedere că vom avea în rândurile Membrilor Fondatori, societăți de radio și televiziune interesate de susținerea acestui proiect.

Strategia de promovare va fi definitivată și inițiată din momentul în care site-ul web educațional este funcțional din punct de vedere tehnic să presteze serviciile programate.
 

Strategia de finanțare SNRO

Școala Națională Românească Online este un proiect finanțat din surse private ( Membri Fondatori) cu posibilitatea de accesare de fonduri guvernamentale prin intermediul Ministerului Românilor de Pretutindeni pentru persoanele fizice rezidente în afara țării.
Costurile studenților care vor absolvi școala sunt ZERO. Școala Națională Românească Online va oferi de la început și pană la absolvire tuturor studenților săi CURSURI GRATUITE.
Proiectul SNRO” va avea ca partener financiar pentru toate tranzacțiile sale REVOLUT.

Membri Fondatori

1.Vasile Manole – Fondator SNRO

Sunt Vasile Manole, cetățean român cu domiciliul stabil în străinătate( după cum scrie pe pașaportul meu), unul dintre părinții români condamnați să moară în pribegie. Am un singur copil, născut în România, crescut și asimilat de cultura cehă de la vârsta de 10 ani care la terminarea școlii a fost întrebat 
dacă în planurile sale de viitor prevede o reîntoarcere în România. Răspunsul a fost scurt, hotărât și fără loc de interpretări: NU!… Am primit acest răspuns ca pe o condamnare. Sunt condamnat de unicul meu copil la moarte în exil, pentru că el nu se mai întoarce în România unde nu se poate exprima românește din punct de vedere profesional și nu se poate adapta într-o societate( cea românească) pe care nu o înțelege. Nu se poate reîntoarce într-o țară a cărei limbă a devenit a treia opțiune de exprimare după cehă și engleză, a cărei limbă o vorbește doar în familie. Această tragedie personală m-a determinat să iau atitudine, să fac ca alți părinți aflați în situația mea, să nu trăiască ceea ce trăiesc eu. Astfel a luat naștere ideea unei școli românești în mediul online dedicată copiilor din diaspora. o școală care să ajute tinerii români să își îmbogățească cunoștințele de Limba Română, să cunoască Istoria și Geografia României, să cunoască realitățile vieții cotidiene,politice și economice românești. Și cum în viața aceasta nimic nu este lăsat la voia întâmplării de forța divină, totul a început în anul 2018, la 100 ani de România Mare. Acum, după un an de căutări , documentări și multe stări de îndoială, am hotărât să mă prezint în fața publicului cu acest proiect, care sper că va găsi ecou în societatea românească din țară și diaspora.
 

2.Vlad Frujină – cofondator SNRO 

El este Vlad Frujină, cetățean român, din București, este partenerul meu în diverse proiecte din mediul online și se va ocupă de partea tehnică a proiectului. Cu numeroase site-uri create sau dezvoltate, Vlad se va ocupa de departamentul tehnic și grafic al ”Proiectului SNRO”, va proiecta și va crea interfața platformei, va calibra și întreține funcționalitatea serverelor, va avea ultimul cuvânt din proiect în tot ce am evidențiat mai sus ca fiind parte tehnică.
Împreună am creat ”Proiectul SNRO”, proiect ale cărui detalii sumare am încercat să le prezentăm în această prezentare.
Lista Membrilor Fondatori va continua cu toate acele persoane fizice și juridice care doresc să contribuie la susținerea financiară a efortul de start pentru acest proiect.

3… , 4… , 5… , … , 100.

 

De ce 100? … Așa cum am specificat în prezentarea proiectului, eforturile de studiere și documentare au început în anul 2018 la 100 ani de Românie Mare și Unită.

Cum noi credem că doar împreună putem fi mai buni și mai puternici, cum Școala Națională Românească Online este un proiect de lungă durată și de o anvergură neîntâlnită în peisajul online românesc, vă chemăm alături de noi să creem familia Membrilor Fondatori, Mare și Unită precum România.
 

autor Dorin Ben Cohen